Friday, October 15, 2010

”Lions for Lambs” (2007)



It is a rear example that even Americans can create masterpieces. I would say that feelings are maximum conveyed with minimum effort except expensive military scenes.
Meryl Streep is fantastic in this movie! Excellent acting.
A movie consists of three parts: 1. New operation starts in Afghanistan and it is easy to guess that it fails and two soldiers, fell down from helicopter and stand alone in a battlefield. Ammunition is low, rescue team can't reach them because of night, snow and wind. 2. Senator (Cruise) talks with a journalist (Streep) and want that she would inform society about this new operation which is a baby of this senator. During their talk this new strategic operation starts. 3. Professor of university talks with his student before lectures about life and his future. Step by step appears that this student has unusual thinking. Later are shown that these two poor soldiers were also students of this professor.
The movie admired with military satellites video quality, acting of actors and its ideology. The movie name is related with world wars (I didn’t understand is it the first or the second, but I think with WW1). Germans were laughing that enemy come to them like lambs to lions. Here is opposite – well armed soldiers fall to simple Talibs soldiers.

LT:
Retas pavyzdys, kad ir amerikiečiai moka šedevrus kurti. Jei ne brangios karinės scenos, sakyčiau, kad maksimaliai emocijos perteiktos su minimaliom pastangom.
Meryl Streep šiame filme fantatiška! Puiki vaidyba.
Filmas susideda iš trijų veiksmo zonų: 1. Afganistane pradedama vykdyti šviežia operacija, kuri kaip reikia tikėtis susiklosto nesėkmingai ir du kariai, iškritę iš sraigtasparnio lieka vieni mūšio lauke. Amunicijos mažai, o pagalba jų pasiekti negali dėl nakties, vėjo ir pūgos. 2. Senatorius (Cruise) kalbasi su žurnaliste (Streep) ir nori, kad ji visuomenę apšviestų šia naująja operacija, kurios autorius pats senatorius. būtent tuo metu, kai jiedu kalbasi, jau vyksta naujosios strategijos operacija. 3. Univero profesorius prieš paskaitas šnekasi su savo studentu apie gyvenimą, jo ateities galimybes. Pamažu išaiškėja, kad tas studentas neeilinio mąstymo vaikis. Vėliau atsiskleidžia, kad tiedu vargšai kariai yra buvę šio profesoriaus studentai.
Filmas sužavėjo karinių palydovinių vaizdų kokybė, aktorių vaidyba ir pačia savo idealogija. O pavadinimas susijęs su pasauliniais karais (nesupratau ar iš pirmo ar antro, bet manau, kad pirmo). Vokiečiai juokėsi, kad priešai pas juos eina tarsi ėriukai pas liūtus. Čia atvirkščiai - puikiai ginkluoti kareiviai patenka paprastiems talibų kovotojams.

No comments:

Post a Comment