Tuesday, October 12, 2010

”History Channel: The Egyptian Book Of The Dead” (2006)



The movie about THe Dead Book that was found by Egyptologists and which is the best existing example of Dead Books by view of art, colours and quality. The Dead Book was a guide to Afterlife world.
The movie consists of three parts: story of an Egyptian who lived ~1250 BC for whom this book was created, story of English Epytologist who acts like Indiana Jones and who found this book and brought back to England and thought of nowadays scientists. I really liked 19th century story how guys searched found this book. Also it is interesting to hear total different view of Egypt's arts spreading all around the world. English guys say that it was necessarily to take them to Europe for protection. Egyptians say that it was theft and all English, French and othera are thiefs.
It is nice to find some similarities between Egyptian religion and Christianity.

LT:
Filmas sukurtas apie egiptologų rastą geriausiai išlikusią ir meniniu, spalviniu požiūriu geriausiai turimą Mirusiųjų knygą, kurią senovės egiptiečiai naudodavo pomirtinėje kelionėje į amžinąjį gyvenimą.
Filmas susideda iš trijų pasakojimų: apie ~1250 pr. Kr. gyvenusį egiptietį, kuriam ir buvo sukurta ši knyga, apie anglų Indiano Jouneso vertą anglą egiptologą, kuris surado šią knygą ir ją parsigabeno į Angliją ir šių dienų mokslininkų pasakojimų. Labai patiko 19 amžiaus pabaigos istorija, kaip ši knyga buvo ieškojma ir surasta. Taip pat skirtingas tautų požiūris į Egipto vertybes, išsklaidytas po visą pasaulį: anot anglų buvo būtina gėrybes išsivežti, kad jos būtų išsaugotos ateities kartoms. Anot egiptiečių, visi anglai, prancūzai ir kiti, pasigrobę Egipto vertybes, yra vagys.
Smagu senovės egiptiečių religijoje rasti krikščionybės atitikmenų.

No comments:

Post a Comment