Monday, July 30, 2012

”Titanic: Case Closed” (2012)

Director: Nigel Levy
Šiemet balandžio 15 sukako 100 metų Titaniko katastrofai. Ta proga dar kartelį žiūrovams pateikiamas dokumentinis filmas apie Titaniko pražūtį ir nauji faktai apie šio neskęstančio laivo lemtį. Kelios katastrofos priežastys (neminėtos filme): 1900 metais Mėnulis, Žemė ir Saulė išsirikiavo idealiai vienoj linijoj, taip iššaukdamas stiprią potvynio bangą, kuri išjudino prie Grenlandijos esančius ledynus, kurie per 12 metų pamažu atplaukė į laivybos regioną. Ledkalnių buvo gerokai daugiau nei įprastai. Antra, nors telegrafistas gavo informaciją iš kito laivo apie didžiulę samplauką ledkalnių tame regione, kurį turėjo praplaukti Titanikas, bet neužžymėjo šios žinutės, kaip ypatingai svarbios, tad kapitonas šios informacijos negavo. Kniedės, laikiusios Titaniko korpusą, buvo pagamintos ne iš pačios aukščiausios kokybės metalo.
O pačiame filme nagrinėjami iš esmės du faktai: kodėl Titaniko jūreiviai priešais esančio ledkalnio nepastebėjo bet 20 min priartėjant prie jo, o tik paskutinę akimirką ir kodėl SS Californian, laivas, buvęs vos už kelių kilometrų nuo Titaniko, nesusigaudė, kad Titanikas skęsta.
Pagrindinės priežastys, anot filmo, optinės. Perplaukiant Titanikui iš šiltosios Atlanto vandenyno srovės į šaltąją, susidarė didžiulis oro temperatūros gradientas – idealios sąlygos susidaryti miražui. Pridėkim, kad tuo metu nebuvo pilnaties, buvo absoliučiai giedras žvaigždėtas dangus, ir dėl miražo horizonto linijos nebeatskirsi. Taigi – kad ir kokie buvo geri jūreiviai, ledkalnio negalėjo pamatyti gerokai anksčiau, o komunikacija, kuri taip pat buvo optinė, buvo sunkiai įmanoma.

No comments:

Post a Comment