Saturday, April 5, 2014

2014 vasario mėnesio filmų derlius

Vasaris nebuvo labai derlingas filmų. Kita vertus, 11 filmų per trumpiausią metų mėnesį yra nemažai. Vasarį 5 paros buvo praleisto Paryžiuje, tad atmetus kelionės dienas ir laiką, skirtą tvarkyti kelionines nuotraukas, gaunam po filmą dviem dienoms. Sakyčiau, tai yra pakankamai didelis kiekis.
Visus filmus noriu paminėti, nes nebuvo nė vieno, kurį žiūrėdamas nuobodžiavau, ar dėl kurio galėčiau sakyti, kad veltui praleidau laiką. Vienas iš tokių yra Lars von Trier gamybos "Manderlay" (2005). Tai antrasis jo trilogijos apie Ameriką filmas. Pirmasis – ”Dogville” – su Nicole Kidman, tikrai sukrėtė. Tiesa, trečiasis filmas taip ir nepasirodė. ”Manderlay” vaizduojamas laikas po pirmojo filmo ir kalbama apie vergovės problematiką Pietinėse valstijose. Nicole nebevaidina, bet tai nereiškia, kad filmas prastas. Kuo man labiausiai įstringa šis šedevras, kaip ir pirmasis filmas, - veiksmas vyksta minimalistinėje scenoje, kur namų sienos, gatvės yra schematiškai nupieštos ant grindų ir pastatytos tik pačios pagrindinės dekoracijos. Veikėjų emocijų neužgožia vaizdiniai, objektai. Puikus režisierius.
Minėjau, kad su drauge svečiavausi Paryžiuje. Prieš šią kelionę nusprendėm vėl pasižiūrėti nuostabųjį prancūzišką filmą ”Amélie” (2001). Prancūziškai mielas filmas iki pat širdies gelmių. Audrey Tautou yra puiki aktorė, tad mielai pažiūrėjom dar vieną filmą su ja - "Dirty Pretty Things" (2002). Galima sakyti tai kriminalinė drama – emigrantų gyvenimai Prancūzijoje, be paso, be leidimo gyventi Prancūzijoje, slepiant savo praeitį, tiek saugant save, tiek ir saugant mylimų žmonių jausmus.
Dar vienas puikus prancūziškas filmas - "Before Sunrise” (1995). Vėlgi trilogija. Apie ją kalbėsiu dar kovo mėnesio apžvalgoje, tad tiesiog užsiminsiu, kad Pažiūrėjom pirmąjį puikios trilogijos filmą. Richard Linklater trilogijos, kurios filmai buvo išleisti kas 9 metus, kurioje pagrindinių veikėjų pokalbiais, nuotykiais puikiai perteikiami jausmai, emocijos.
Dar vienas režisierius - Wes Anderson ra vertas paminėti dėl "Moonrise Kingdom" (2012) filmo. Gal tiksliau yra sakyti, kad šiuo filmu jis (asmeniškai man) atkreipė į save dėmesį, o ir kiti filmai dar labiau sustiprino savito, įdomaus režisieriaus įvaizdį. Gražiai nufilmuotas, gražiai pastatytas apie paauglių jausmus mažai gyvenamoje saloje, kurioje buvo įrengta skautų stovykla vaikams. Beje, čia vaidina ir Bruce Willis. Palikęs tikrai teigiamą įspūdį.
Naujausi filmai taip pat sulaukė dėmesio. "Gravity" (2013) – tikrai vertas Oskarų už specialiuosius efektus. Šiame filme, pasak kolegos fiziko, tikrai nebuvo pažeisti fizikiniai dėsniai. Vienoj vietoj buvo pasilenkta su fizika, bet, ačiū Dievui, ten pagrindinė herojė sapnavo. Žvaigždžių komanda (Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris) puikiai atliko savo darbą. Puikūs vaizdai, realistiškas kosmoso epopėjos scenarijus.
Dar vienas naujausias filmas - "Metallica Through the Never" (2013). Šaunus yvo garso ”Metallica” koncertas su nedideliu scenarijumi. Garsas puikus, žinomiausios dainos (gal ir nuobodoka) ir net nežinau, ar reikėjo to scenarijaus. Kalbant apie muzikinius filmus, reikia paminėti, kad pažiūrėjau dar du ”The Bealtes” filmus: ”Help!" (1965) ir "Magical Mystery Tour" (1967). Muzika tai gera, bet bitlai mokėjo kurti muziką, o ne filmus statyti. Dar vienas susijęs su literatūra, bet ne su muzika – anglų statybos "Onegin" (1999). Jūs ką norit sakykit, bet man Oneginas asocijuojasi su Čaikovskio opera, patingai su fantastiška Lenskio arija. Kalbant apie filmą, anglai gerai susitvarkė su rusų klasika.

Dar vienas su muzika susijęs - "9 Songs" (2004). Antrą kartą žiūrėtas. Na, čia labai erotinis filmas, bet tikrai puiki muzika skamba. Jei išmestų visas erotines/pornografines scenas, tikrai mielai ir dar kartą jį pažiūrėčiau. 

No comments:

Post a Comment