Sunday, November 27, 2011

”Otoko - Tachi no Yamato”/” The Pacific Battleship: Yamato ” (Japan, 2005)



Director: Jun'ya Satô
Japonijos lemtis ir tragedija. Filmas apie pragarą žemėje, apie paprastų žmonių pasiaukojimą ir mirtį paskutiniajame imperijos kare.
Filme pasakojama vieno šarvuotlaivio Yamato istoriją. WW2 laikais Yamato klasės laivai buvo galingiausi ir didžiausi pasaulio kariniai laivai. Yamato klasės laivų japonai turėjo 3, jie atspindėjo jų laivyno karinę galybę. Tačiau, kaip žinia, per Midway (1942 metais) mūšį praradę didesnę dalį savo lėktuvnešių, japonų laivynas iš esmės prarado savo galią, nes neturėdami oro pranašumo jie buvo pasmerkti pražūčiai. Būtent apie paskutinio tokio laivo paskutinį mūšį 1945 balandio 7 dieną, kuriame buvo nuskandintas šis galiūnas, ir šnekama filme.
Gerai perteikiama filme jūreivių rutina, besalygiškas aukojimasis imperijos labui, nuolatinės pratybos ir, žinoma, didysis mūšis. Liūdnos scenos, kai jie krante grįžta pas savo artimuosius, pasimatyti su jais paskutinį kartą gyvenime. Kai žino, kad laukia besąlygiškas mūšis, kuriame jie pasmerkti pralaimėti, bet japoniška garbė neleidžia dezertyruoti. Ne tik garbė, bet ir atsidavimas savo kovos draugams. Ko verta scena, kai dieną prieš mūšį plaukdami į savo lemtį jie išlieja savo skausmą, atsisveikinimą su artimaisiais jūrai, dievams, vandeniui ir žemei, kurios niekada nebepamatys.
Pats mūšis irgi įspūdingas, pastatytas pagal japoniškus standartus, be pagražinimų: daug kraujo, triukšmo, šurmulio, sprogimų ir kovos iki pat paskutiniosios prieš amerikiečių aviaciją. Nepaisant savo didybės, laivas buvo tarsi tupinti antis amerikiečių lėktuvams, kurių buvo >300. Pagal istorinius duomenis, į šarvuotlaivį pataikė bent 11 torpedų ir 8 bombos. Iš ~2300 įgulos narių išsigelbėjo <300.
Puikus karinis filmas. Ačiū Povilui už rekomendaciją.

No comments:

Post a Comment