Tuesday, November 29, 2011

”Das Boot”/”The Boat” (West Germany, 1981)



Director: Wolfgang Petersen
Tobulybė!!! Kiek ilgokas filmas (210 minučių), bet nuostabus.
Iš tikrųjų. Filmas labai realistiškai perteikia WW2 laikų povandeninių laivų įgulos kasdienybę ir lemtį. Į vokiečių laivą U-96 paskiriamas žurnalistas, kuris turi nušviesti laivo įgulos gyvenimą ir pačio laivo darbą propagandinei spaudai. 1941 metų pabaiga – tai pats vokiečių povandeninių laivų gyvavimo bumas, kai dar nebuvo tobulesnių radarų, kai dar nebuvo iškoduota Enigma...
U-96 išplaukia iš prancūzų uosto į savo tradicinį patruliavimą. Tačiau nesiseka aptikti krovininų laivų. Sykį užšoko ant šarvuotlaivio, nuo jo sugebėjo pasprukti, vėliau aptiko britų konvojų. Karinių laivų nematė, tad visus keturis krovininius laivus apšaudė torpedo, o tada išlindo šarvuotlaivis... Džiaugsmas, kad torpedos savo taikinius pasiekė, bet liūdesys, kad vėl reikia bėgti nuo šarvuotlaivio. Dar blogiau – antras prisijungė į medžioklę.
Žodžiu.... realistiškai perteikiamas įgulos begalinė psichologinė įtampa traukiantis nuo šarvuotlaivių – mat jie mėgdavo sprogdinti povandeninius laivus povandeniniais sprogmenimis. Perteikiant nerimą besineriant į gylius, nepamatuotus tiems povandeniniams laivams. Išties, pasiekė įspūdingą maksimalų gylį – 280 metrų. Realu, nes vokiečiai mokėjo gaminti laivus. Skubėjimas ir nerimas taisant laivo įtrūkius, per kuriuos sunkiasi vanduo. Šauni filmo dalis, kai jie artėjo ir ketino perplaukti Gibraltaro sąsiaurį. Savižudiška misija. Na ir netikėta, kad sausuma gali būti gerokai pavojingesnė, nei jūros gelmės :)
Belieka pridurti, kad tarnyba nacių povandeniniuose laivuose buvo bene pavojingiausia iš visų galimų tarnybų – iš 40 000 jūreivių liko gyvi tik 10 000.

No comments:

Post a Comment