Sunday, December 19, 2010

Franz Lehár ”Die lustige Witwe”/“The Merry Widow“ (1905)



LT:
Operetė, sukurta Austrijos-Vengrijos imperijoje. Lengvas, nieko neįpareigojantis kūrinys, kuris buvo atliekamas lietuvių kalba. Gal dėl to man jis ne itin ir paliko susižavėjimo. Jokių rimtesnių arijų, visko po truputį: dainavimo, baleto ir kalbų.
Vaikystėje aš itin mėgau operetes, nes jose būdavo ne vien tik dainuojama, būdavo ir šnekų. O dažniausiai jos būna komiškos, tad laikas neprailgdavo. Dabar priešingai – operetės man atrodo tuščios, nes rimtose operose atsiskleidžia tikrieji daininkų sugebėjimai, jų meistriškumas.
O šioje operetėje ”Linksmoji našlė” veiksmas daugmaž toks: turtingai našlei simpatizuoja visi vyrai, norintys savo valioj turėti milžiniškus jos turtus, o imperatoriaus noras yra, kad ji ištekėtų už savo tautos vyro, ne užsieniečio, kad turtai liktų imperijoje. Na o pagrindine veiksmo figūra tampa grafas ar kunigaikštis, kuris kadaise turėjo romaną su tąja našle. Ir jis nesileidžia į jokias kalbas apie vedybas, nes ji turtinga. O turtingos matai jis neimtų.
Vaidino Laima Jonutytė, Ramūnas Urbietis, Audrius Rubežius, Regina Šilinskaitė, Vytautas Bakula, Rafailas Karpis, Tomas Tuskenis, Kęstutis Alčauskis, Egidijus Dauskurdis, Arvydas Markauskas, Vladas Bagdonas, Diana Gaškaitė, Jūratė Rudžianskaitė, Ligita Račkauskaitė.

No comments:

Post a Comment